Wat heeft een gezond lichaam nodig?

Wat heeft een gezond lichaam nodig?

30 juni 2019 0 Door Tom

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je even helemaal instort, op het werk, thuis, op school, of wanneer dan ook. Even geen energie meer, even geen puf om iets te doen. Waarschijnlijk heeft dit alles te maken met je gezondheid. Je voeding en vitamine-inname speelt bijvoorbeeld een enorme rol in de hoeveelheid energie die je hebt. En als je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt heb je weinig energie, ga je minder bewegen en wordt je uiteindelijk lichamelijk weer zwakker. Maar hoe kom je erachter waar het probleem ligt, en hoe je die aanpak? Lees hier de checklist voor een gezond lichaam!

Voldoende gezonde beweging

Zorg altijd dat je voldoende beweging krijgt. Hoe druk of moe je ook bent, hoeveel beweging je denk dat je krijgt door gewoon je leven te leiden – een dagje in de week sporten is nooit teveel gevraagd voor je lichaam. Je kunt klein beginnen, zoals door de trap te nemen in plaats van de lift, een keer per week thuis een workout of een uurtje yoga – maar uiteindelijk zul je waarschijnlijk merken hoeveel beter je je voelt, en dan wil je nooit meer stoppen!

Een gevarieerd en voedzaam dieet

Zorg dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt door voedzaam en gevarieerd te eten. Groenten, vlees, fruit, en koolhydraten in de vorm van rijst, pasta of aardappels. Deze combinatie en variatie is er uiteindelijk onder andere op gebaseerd dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Een tekort aan ijzer of bepaalde vitamines zoals bijvoorbeeld vitamine B kan ook zorgen voor vermoeidheid en andere lichamelijke klachten. Mocht het met alleen je dieet niet lukken om voldoende binnen te krijgen kun je een tekort snel ophogen door de vitaminen los bij te slikken. Sommigen doen dit zelfs ook als ze geen tekort hebben, omdat er gedacht wordt dat extra vitaminen nooit kwaad kunnen en je er meer energie van krijgt. Al helemaal als je niet zeker weet of jouw dieet nou wel of niet volstaat!