Festool: gereedschap als handige gadgets

Festool: gereedschap als handige gadgets

4 juni 2019 0 Door Tom

Als vrouw begrijp ik het niet zo, maar voor mannen zijn gereedschappen echte gadgets. Hebbedingetjes waarmee ze hun hele kamer of schuur volhangen. Niet omdat ze er zo nodig echt iets mee moeten doen, maar gewoon voor de heb. Of om ermee te pronken. Een hele berg gereedschap straalt toch een soort handigheid uit, laten we eerlijk zijn. Nu kan ik er zelf niet zo heel veel van zeggen want wij vrouwen hebben ook vreemde dingen als gadgets. Zoals schoenen. Daar heb ik er heel veel van. Niet zozeer om ze te dragen, maar om mee te pronken. Nou ja, je begrijpt het idee. Dat mijn vriend gereedschap spaart, kan ik hem dus niet kwalijk nemen. En sparen doet hij. Hij is gek van het merk Festool. Ik doe hem geen groter plezier dan hem tijdens een bijzondere gelegenheid iets van Festool te schenken: een Festool geleiderails. Echt romantisch is het niet om tijdens een intiem dinertje een gereedschap te overhandigen, maar de blik van mijn vriend maakt alles weer goed.

Festool: een geschiedenis

Omdat ik dus zelf online nogal eens naar dit merk opzoek ga, weet ik er inmiddels ook aardig wat vanaf. Ik wil toch wel weten waarom mijn vriend er zo gek van is. Festool bestaat al sinds 1925. Toen heette het bedrijf overigens Festo, een samentrekking van de achternamen van de oprichters:  Albert Fezer en Gottlieb Stoll. Hun specialiteit was toen het repareren van houtbewerkingsmachines en het ombouwen van deze machines  van glij- naar kogellagers. Maar al snel begonnen Fezer en Gottlieb de zaken professioneel en groots aan te pakken. Ze ontwikkelden een logo voor hun bedrijf en ze gingen zich meer en meer toeleggen op gereedschap voor timmermannen. Zoals een draagbare kettingzaag, met een motortje, een handcirkelzaag en een kettingsteekmachine. Het bedrijf groeide en kreeg medewerkers in dienst. Die waren in goede handen bij Berta Stoll, die zich bezig hield met het sociale aspect van het groeiende bedrijf. Zij bezocht zieke medewerkers en organiseerde bedrijfsfeestjes, uitstapjes en kinderfeesten. Ondertussen groeide het bedrijf gestaag door en brachten ze steeds meer handige gereedschappen op de markt.

Handige gereedschappen

En van die handige gereedschappen moeten ze het nog steeds hebben. Festool is een merk dat inmiddels niet meer weg te denken is in het land van de doe-het-zelvers. Want je kunt niet alleen leuk met het gereedschap pronken, het neemt je ook daadwerkelijk werk uit handen. Klussen wordt een stuk lichter met dit merk. Dus of je het nu alleen wilt als gadget of dat je daadwerkelijk een de slag wilt: met Festool kom je er wel. Ik heb alvast de Festool systainer op het oog voor de volgende gelegenheid.